Кратък илюстрован речник на паразитните изрази във Фейсбук

Развитието на технологиите и социалните мрежи даде възможност на много хора да си изразяват мнението публично и да комуникират помежду си на всеослушание. Хубавото е, че, благодарение на това, човек има възможност да се запознае с много различни гледни точки. Хубаво е и, че редица неизвестни интересни (а и не дотам интересни) хора имат поле за изява. Лошото обаче е, че стана ясно колко неграмотни всъщност са доста хора, как се говори (пише), без да се мисли, как се копират чужди мисли и така някои изрази се превръщат в масово използвани паразити.


Забелязвам, че в ежедневието си много хора използват максимум около 100-200 думи и се получава така, че една средна публикация във Фейсбук е последвана от 10-20 еднакви отговора и коментара, все едно писани от един и същ човек или от автомат за коментари. В тази статия няма да пиша за правописните грешки, а за неумението да се изразим с повече от една (често използвана не на място) дума.

Ето някои от най-често срещаните коментари, които са ми направили впечатление. Засега са малко, понеже за щастие ги срещам по-скоро случайно. Все пак –  който се разпознае, моля да предприеме мерки да се коригира. Който се обиди, нека се обижда пък.


administracii

“Адмирации” и вариациите “Адмирации за което”, “Адмирация” и “Администрации” (!!?), “Респект” – за изразяване на подкрепа и възхищение по повод доброто дело на някого, най-често подаряване на детски дрешки, играчки или книжки или пращане на SMS за дарителска сметка.

С какво да го заместим: “Поздравявам Ви за инициативата!”, “Прекрасна идея!” или простичко”Браво!”


unikalen

“Уникална!” – вариации “оникална!” и “unikalno” – обикновено за изразяване на възторг от покупката на дреха, чанта или аксесоар, най-често от китайски сайт или български “бутик”- вносител. Много често коментарът е под снимка на “модерен потур”, “гумени чизми” или “елегантен” спортен екип с марково лого. Добре е да се знае, че самата дума “уникално” означава “единствено по рода си” и е малко смешно и безсмислено да се използва като описание на китайска стока, произведена и продадена в милиони бройки.

С какво да го заместим: “Страхотно е!”, “Хубава рокля/чанта/.”, “Става.”, “Добре е за тези пари.”


tochka

. (точка) – използва се вместо реален коментар, за да може публикуващият да следи пост, който му е интересен. Малоумно и показва изключителен мързел и, всъщност, незаинтересованост. Фейсбук има опция да се абонираш за всички известия по дадена публикация –  в горния десен ъгъл на всяка публикация има падащо меню, откъдето можем да изберем да получаваме известия. А дори и да използваме олекотена версия на Фб на телефона си, може да напишем някое от следните: “Темата ми е интересна, ще следя коментарите”, “И на мен ми е интересно това, благодаря!’, или “Добра идея!” . Дори “Следя” е по-добре от обикновената точка.


krasiva1

“Красива”/”Сладка” – най-често под профилни снимки с нацупени устни и анатомични подробности. Много пъти дори не е искрено – познава се лесно, щом снимката е размазана, грозна, прекалено тъмна или не показва лицето на публикувалия я (а деколтето или друга част на тялото). Няма нищо лошо в комплиментите, но такава констатация, хвърлена без посока, е малко безсмислена. Като ще правите комплимент, поне създайте изречение: “Красива си!”, “Прекрасна си!”, “Имаш хубава блуза”.


cena

“Цена”/”Cena” или “Размер/Razmer” – под публикации с дрехи или чанти от горепосочените “бутици”. Често използвани в комбинация. Авторът вероятно се интересува от цената и/или размера, но не намира подходящите думи, за да попита като нормален възрастен човек. Често, когато на снимката има повече от една дреха, не става ясно точно какво се пита.

С какво да го заместим: “Каква е цената?”, “Здравейте, интересуват ме цената и наличните размери на клина”, “Колко струва палтото?”


За финал – преди да напишете нещо, мислете със собствените си глави. Или най-добре, ако няма какво да кажете, си замълчете.

Не е смешно, трагично е.

Don’t you see that the whole aim of Newspeak is to narrow the range of thought? In the end we
shall make thoughtcrime literally impossible, because there will be no words in which to express
it. Every concept that can ever be needed will be expressed by exactly one word, with its
meaning rigidly defined and all its subsidiary meanings rubbed out and forgotten. Every year
fewer and fewer words, and the range of consciousness always a little smaller.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *